Na palubě jídelních vozů Českých drah je pro cestující připraveno nové sezónní menu od kuchařů sdružených v Asociaci kuchařů a cukrářů ČR

S koncem února cestujícím  ČD Restaurant se servisem JLV přiveze do jídelních a bistro vozů Českých drah novou sezónní nabídku. Nové menu tradičně připravila společnost JLV, která ve vlacích ČD tradičně zajišťuje catering, ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Součástí menu je polévka, masová specialita i vegetariánský hlavní chod a dezert. Novinkou je i grafická podoba jídelního lístku, který nyní zdobí grafické dílo světově uznávané výtvarnice Míly Fürstové. S těmito a s dalšími novinkami seznámili v Praze ve středu 26. února 2025 novináře zástupci vyjmenovaných firem a organizací a tak i




   Jak říkáme ...



„Naše restaurační vozy se servisem od JLV se těší stále se zvyšující oblibě mezi cestujícími. Jsem proto rád, že jim pravidelně můžeme nabízet nové kulinářské speciality plné zajímavých chutí. Důkazem, že nabízíme na kolejích špičkovou gastronomii, je i to, že jídelní vozy Českých drah jsou populární i mezi cestujícími v Německu, Rakousku nebo na Slovensku. Dokonce vidíme i trend ‚gastroturistiky‘, kdy se lidé pro své cesty přímo vybírají vlaky s restauračními vozy. V současném jízdním řádu vypravujeme každý den celkem 159 vlaků se službou ČD Restaurant se servisem JLV. Přibližně v polovině letošního roku pak v naší flotile přivítáme restaurační vozy nové generace ComfortJet, na které se mohou těšit cestující na vlacích směřujících z Česka do Berlína a Hamburku a v budoucnu i do Vídně, Bratislavy, Budapešti nebo do dánské Kodaně,“ řekl úvodem  člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Jiří Ješeta

„Sledování moderních trendů a spolupráce se špičkami v oboru. To je recept společnosti JLV, se kterým slavíme úspěchy u našich zákazníků. Nové menu představuje svěží a lehká jídla a já věřím, že se cestujícím ve vlacích národního dopravce bude líbit a bude jim chutnat minimálně tak jako současná nabídka, se kterou se nyní loučíme,“ řekl generální ředitel JLV, a.s., Bohumír Bárta.




„V novém menu kombinujeme poctivé suroviny a výrazné chutě tradiční kuchyně. Nechybí silný hovězí vývar nebo špalek z vepřového ramínka se šťouchanými brambory. Pro vegetariány jsou připravené lehké penne s pestem z grilovaných paprik a sladká tečka je tentokrát v podobě citronového cheesecaku s medem a mandlemi, jenž spojuje osvěžující chuť citrusů s jemností mandlí,“ popsal  nabídku prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslav Kubec.




Aby cesta byla příjemná nejen chuťově, ale i vizuálně, jídelní lístek ČD Restaurant se servisem JLV zkrášlí jedinečné grafické dílo uznávané výtvarnice Míly Fürstové, tvořící pro mnohé světové hvězdy showbyznysu – například skupinu Coldplay.

Menu




Polévka

    Hovězí vývar se zeleninou, nudlemi a játrovými knedlíčky

Specialita

    Špalek z vepřového ramínka s máslovými šťouchanými brambory a zelným salátem s řepou a křenem

Hlavní chod vegetariánský

    Penne s pestem z grilovaných paprik a sýrem Gran Moravia

Dezert

    Citronový cheesecake s medem a mandlemi

Další nové produkty v nabídce

    Pivní speciál Chroust – UNION Czech IPA 13
    Exkluzivní italské šumivé víno Prosecco DOC Frizzante
    Limitovaná edice craftové limonády Raks – malina

Nové sezónní menu doplňuje stálý jídelní lístek. Cestující se tak mohou i nadále těšit  např. na svíčkovou na smetaně s houskovým knedlíkem, kuřecí řízek s bramborovým salátem a další pochutiny z nabídky v cenových relacích Baťovských cen čili cena vetšinou vyjádřená třícifernou číslovkou jídel a nápojů končí devítkou.  



(Petr Skála  pro Turistické Listy, Zdroj: Ceskedrahy.cz,  koláž a foto: Petr Skála)