
Jak říkáme ...
„Naše restaurační vozy se servisem od JLV se těší stále se zvyšující oblibě mezi cestujícími. Jsem proto rád, že jim pravidelně můžeme nabízet nové kulinářské speciality plné zajímavých chutí. Důkazem, že nabízíme na kolejích špičkovou gastronomii, je i to, že jídelní vozy Českých drah jsou populární i mezi cestujícími v Německu, Rakousku nebo na Slovensku. Dokonce vidíme i trend ‚gastroturistiky‘, kdy se lidé pro své cesty přímo vybírají vlaky s restauračními vozy. V současném jízdním řádu vypravujeme každý den celkem 159 vlaků se službou ČD Restaurant se servisem JLV. Přibližně v polovině letošního roku pak v naší flotile přivítáme restaurační vozy nové generace ComfortJet, na které se mohou těšit cestující na vlacích směřujících z Česka do Berlína a Hamburku a v budoucnu i do Vídně, Bratislavy, Budapešti nebo do dánské Kodaně,“ řekl úvodem člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Jiří Ješeta.
„Sledování moderních trendů a spolupráce se špičkami v oboru. To je recept společnosti JLV, se kterým slavíme úspěchy u našich zákazníků. Nové menu představuje svěží a lehká jídla a já věřím, že se cestujícím ve vlacích národního dopravce bude líbit a bude jim chutnat minimálně tak jako současná nabídka, se kterou se nyní loučíme,“ řekl generální ředitel JLV, a.s., Bohumír Bárta.
„V novém menu kombinujeme poctivé suroviny a výrazné chutě tradiční kuchyně. Nechybí silný hovězí vývar nebo špalek z vepřového ramínka se šťouchanými brambory. Pro vegetariány jsou připravené lehké penne s pestem z grilovaných paprik a sladká tečka je tentokrát v podobě citronového cheesecaku s medem a mandlemi, jenž spojuje osvěžující chuť citrusů s jemností mandlí,“ popsal nabídku prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslav Kubec.
Aby cesta byla příjemná nejen chuťově, ale i vizuálně, jídelní lístek ČD Restaurant se servisem JLV zkrášlí jedinečné grafické dílo uznávané výtvarnice Míly Fürstové, tvořící pro mnohé světové hvězdy showbyznysu – například skupinu Coldplay.
Menu
Polévka
Hovězí vývar se zeleninou, nudlemi a játrovými knedlíčky
Specialita
Špalek z vepřového ramínka s máslovými šťouchanými brambory a zelným salátem s řepou a křenem
Hlavní chod vegetariánský
Penne s pestem z grilovaných paprik a sýrem Gran Moravia
Dezert
Citronový cheesecake s medem a mandlemi
Další nové produkty v nabídce
Pivní speciál Chroust – UNION Czech IPA 13
Exkluzivní italské šumivé víno Prosecco DOC Frizzante
Limitovaná edice craftové limonády Raks – malina
Nové sezónní menu doplňuje stálý jídelní lístek. Cestující se tak mohou i nadále těšit např. na svíčkovou na smetaně s houskovým knedlíkem, kuřecí řízek s bramborovým salátem a další pochutiny z nabídky v cenových relacích Baťovských cen čili cena vetšinou vyjádřená třícifernou číslovkou jídel a nápojů končí devítkou.
(Petr Skála pro Turistické Listy, Zdroj: Ceskedrahy.cz, koláž a foto: Petr Skála)