Na zastávce U Berounského medvěda stojí za to se zastavit. Na čepu mají jedenáct piv

Co vás napadne, když se vydáte pěšky jen kousek od nádraží v Berouně po cestě ve směru jízdy vlakem na Plzeň a po krátké chůzi uvidíte název zastávky  "U Berounského medvěda" ?

Že Berounský medvěd je v Berouně profláklý a aby ne, když medvěda má město Beroun ve svém znaku. Ale pozor  Berounský medvěd je také dobrá značka tamějšího pivovaru.

Trochu historie nikoho nezabije ...

Právovárečná a sladovnická práva městu Berounu byla udělena  roku 1295 Václavem II. a první zmínka o vaření piva v Berouně  je z patnáctého století  z roku 1437. Ví se také, že v roce 1872 měšťané postavili společný pivovar, kde se vařilo pivo déle než sto let až do  roku 1978, kdy v rámci celostátní akce rušení regionálních pivovarů, to odskákal i ten berounský podnik.  Po odmlce, která trvala dvě desetiletí, se tradice vaření piva v Berouně ujali  manželé Hana a Václav Mayerovi. Původní  pivovar však už nestojí a ten  současný se nachází v objektu bývalého cukrovaru.

Vaření piva se do Berouna vrátilo trochu náhodou a možná i dílem šťastných událostí. Ale popořadě. Když manželé  Mayerovi začínali v roce 1990, v berounském areálu, kde je nyní pivovar, byly převážně holé stěny a sutiny.  První, co tu však zřídili, nebyl zatím pivovar, ale  místo pro zpracovávání šrotu.  Spolumajitel  pivovaru Václav Mayer je dodnes majitelem  firmy MK Metal zabývající se mimo jiné výkupem kovového odpadu a barevných kovů a komplexním řešením odpadového hospodářství.

Pivovarnictví však byl nejdříve Mayerův velký  koníček, který až  později přerostl v profesi. Rozhodujícím momentem bylo, když se  pohyboval ve firmě, která dodávala technologie do potravinářských firem a ta  montovala zařízení i do Smíchovského pivovaru. Tam  ve Staropramenu pivovarnictví  právníka Mayera nadchlo   tak, že  dostal nápad, postavit si také pivovar, malý ale vlastní.

  Jak říkám ...


„Nejspíš jsem podědil nějaké geny po předcích, protože můj strýc, Jan Mayer, je sládkem v Plzni, vzdálený příbuzný měl pivovar v Cerhovicích a jistě bychom našli další. Prostě v našem rodu sládkové byli a jsou.“ řekl Václav Mayer začátkem srpna 2023 skupině novinářů přímo v Berouně.  

V první  varně pro 10 hl moku  byla uvařena první várka ještě v minulém století a to v červnu 1998. Dodnes funguje a je hodna muzejní úcty, neboť vytápění je prováděno otevřeným ohněm. Prostě se pod varnou stále topí dřevem.

Prvním uvařeným pivem byl jedenáctistupňový  Zlatý kůň  a tehdy označený  ještě původními etiketami. Do ztvárnění nových etiket a pivovarského loga se zapojil  výtvarník, hudebník, textař  a zálesák Honza Vyčítal, který se od roku 2001 stal i tváří pivovaru. Bohužel, tvůrce pivních Medvědů už zemřel, ale jeho památce je v pivovaru věnována velká pozornost. 

  Jak říkám ...


„S Honzou Vyčítalem jsme se hodně kamarádili. Dodnes má tady u nás pokojík, kde jsou všechny jeho obrázky, které nám nakreslil. Je to taková zdejší galerie. Prostě vzpomínka na neobyčejného člověka. Občas k tomu seženu nějaké staré desky nebo jeho grafiky. Zapsal se i do historie našeho piva. Také naše Honzova jedenáctistupňová  polotmavá medová, je vzpomínkou na Vyčítala. Jednou jsme totiž byli spolu na čundru a on se zmínil o medovém pivu Kvasar, že ho prý někde vaří. Takže když u nás slavil sedmdesátiny, tak ho od nás dostal k narozeninám. Proto máme od té doby v sortimentu „Honzovo polotmavé medové“. Zatím co k tomu prvnímu se vyjadřoval spíše skepticky, naše mu zachutnalo a ten večer nepil nic jiného,“ řekl Václav Mayer na besedě s novináři.

Poohlídnete-li se po postupně  renovovaném továrním areálu, najdeme unikátní rodinný pivovar s útulným hostincem s názvem „Berounský medvěd“ uprostřed obnovovaných budov, z kterých se mají brzo stát ubytovací zařízení  pro turisty, kteří se zde budou moci ubytovat  za přijatelných podmínek. 

Za pětadvacet let, co je Berounský medvěd a se vším, co je  s tím spojené v provozu, se v Berouně v lokalitě v dohledu železniční trati udělalo velmi mnoho.

Proto, když  zájem o berounský pěnivý mok neustále stoupá, tak si tady nedávno pořídili podstatně větší varnu na 40 hektolitrů.

  Jak říkám ...


„V současné době ročně vyrábíme zhruba 2500 hl. piva ročně. Ze  tři ležáckých sklepů, jsou dva na nefiltrované pivo a jeden na filtrované pivo.  Rozdělili jsme je, abychom neměli s těmi pivy problémy.  Nyní máme 21 tanků na nefiltrované pivo a deset na filtrované, dále kvasné čtyři vany s obsahem 30 hl a šest  po 10 hl. Všechno je samozřejmě v nerezu,“ řekl  spolumajitel pivovaru  a zároveň zdejší sládek Václav  Mayer novinářům při exkurzi po provozu, kde je k obdivování varna, pod kterou se topí dřevem.

Jako málokterý český pivovar může využívat  vlastní slad. Vyrábějí jej v Suchomastech zhruba kolem 800 tun ročně. Krom vlastního odběru mají jednoho velkého zákazníka, který s ním krmí a k tomu ještě řadu dalších odběratelů, většinou malých pivovarů.   Díky vlastní sladovně si v Berouně mohou dovolit  široký sortiment piva. Vaří pro cyklisty Osmičku světlou, kterou původně  považovali za sezónní značku, ale když po ní poptávka neklesala, tak ji nabízí celoročně. Na čepu mají dále  pivo František, což je  desítka světlá, jedenáctistupňový  Zlatý kůň, který je  světlý,  jedenáctistupňovou  polotmavou medovou, dvanáctistuňové pivo František, třináctistupňovou tmavou, čtrnáctistupňovou polotmavou, patnáctistupňového lorda, patnáctistupňové pivo přičmoudlé, osmnáctku Grizzly, který je  tmavý a dvanáctistuňové pivo Jubilejní světlé, které se zrodilo, když pivovar slavil  dvacáté výročí. Protože v Berouně  oslavili v roce 2023 čtvrtstoletí 25 let existence, tak uvařili Světlý ležák pětadvacetistupňové, kterému dali jméno Bručoun. Všimněte si, že i když mnoho pivovarů vyrábí tato silná piva ve tmavém provedení, v Berouně dali  přednost světlým pivům. 


Zajímavostí je, že v roce 2015 získal pivovar od Pražské židovské obce i certifikát kosher a tak se berounského piva napijí bez obav i návštěvníci  s jarmulkou na hlavě, neboť certifikát je pravidelně obnovovaný.

Rada pro nezkušené návštěvníky pivovarské restaurace

„Pokud chcete ochutnat více našich piv, doporučuji začít  od těch slabších a pokračovat těmi silnějšími,"  radí sládek pivovaru Berouský medvěd Václav  Mayer a jeho radu si pamatujte i všude jinde a hlavně  v Berouně, kde mají na čepu jedenáct druhů piv. 

Tak Dej Bůh štěstí , Medvěde!




Tato zpráva vznikla ve spolupráci s  Českou asociací novinářů a publicistů cestovního ruchu, která 8. srpna 2023 uspořádala pro některé své členy cestu do Berouna  a  návštěvu tamějšího pivovaru.