Celodenní program v Zámeckém areálu Ctěnice nabídne ukázky lidových řemesel a povídání o českých žních, představí žňové prácea různé druhy obilovin. Součástí bude i vyprávění o tom, jak se dříve pekl chleba, a to včetně ochutnávek žitného a pšeničného chleba i jiných obilných výrobků z mouky.
Dožínkovou slavnost doprovodí národopisný soubor Doudleban, který zpívá, tancuje a oživuje zvyky dávných předků, čerpá z nepřeberné studnice lidového doudlebského umění. Jejich prostý, ale rázovitý kroj sice ukazuje, že Doudlebsko byl spíše kraj chudý, ale lidé si přesto dokázali po těžké práci zatancovat a zavýsknout, což předvedou ukázkou dobových tanců, jako je „sedláček, proplítanej, obkročák, babka, řezanka, rejdovák, dupák, klenutá“.
Od 10.00 do17.00 hodin ožije řemeslnické tržiště na nádvoří před zámkem a návštěvníci se budou moci blíže seznámit s mlynářským, pekařským, perníkářským i hrnčířským řemeslem a poznají, kdo byl žnec či caletnice. K ochutnání budou různé pochoutky, tradičnílokální sladkosti, perníky, pekař připraví různé druhy chleba i možnost si přípravu chleba vyzkoušet; nebude chybět pivo, víno či medovina.
Ve14:00 hodinzačne dožínkový průvod a taneční vystoupení v podání souboru Doudleban za doprovodu jihočeské lidové muziky.
Turistickelisty.cz informovala Martina Hoffmanová, Muzeum hl.města Prahy