![[ title]](http://www.turistickelisty.sportovnilisty.cz/img/_antialias__antialias_bb7f3994-f691-4cb6-882f-95a9cc6a5d40_efecc2790abcd20ff235303485e3faf5_05534c1bb614130f1d7a4a4e4cf579e8.jpg)
Chmel, pěstovaný na území dnešní České republiky, je již od 18. století považován za nejlepší na světě. Dlouhodobě vylepšované postupy obdělávání i šlechtění stojí za úspěchem plodiny, která dnes představuje mezinárodně uznávaný standard pro hodnocení kvality. Především ve 2. polovině 19. a v první polovině 20. století generovalo chmelařství mimořádné finanční výnosy a bylo příčinou ekonomického, hospodářského i kulturního rozvoje zejména žatecké a rakovnické chmelařské oblasti. Cílem přednášky, vycházející z písemných a ikonografických pramenů, je seznámit s některými méně známými souvislostmi spojenými s pěstováním a obchodováním s chmelem (rozvoj dopravní infrastruktury, telegrafu, telefonu, genderová i národností otázka).
Turistickelisty.cz informoval Ing. arch. Daniel Vágner, NPÚ územní odborné pracoviště v Ústí nad Labem.